Визирська громада

Одеська область, Одеський район

Ганна Масленнікова – про коронавірус у Визирській громаді

Дата: 12.08.2020 15:03
Кількість переглядів: 2451

Фото без описуУ селі Визирка почали виявляти випадки нового коронавірусу. Станом на 12.08.2020 підтверджено 8 випадків COVID-19. Медичні працівники, епідеміологи, представники сільської ради ведуть постійний моніторинг ситуації та оперативно на неї реагують. Контактні особи знаходяться на самоізоляції під медичним супроводом сімейного лікаря.

Але зараз не час для страху та паніки, засуджування тих, хто має короновірусну інфекцію, або тих, хто з ними контактував. Ми повинні розуміти, що з COVID-19 може зіткнутися кожен: простий робітник або депутат, двірник або директор, лікар або вчитель, пенсіонер або зірка шоу-бізнесу. Ми всі рівні. На часі – зібратися, об’єднатися та зробити все, аби припинити розповсюдження COVID-19 серед населення. Кожен з нас може зробити особистий внесок у подолання коронавірусної інфекції. Для цього необхідно дотримуватись простих правил:

 - уникайте великого скупчення людей.

Важливо знати! Коронавірус передається повітряно-крапельним шляхом при спілкуванні з інфікованою людиною під час розмови, кашлю, чханні, при рукостисканні, використанні одного посуду.

Одна інфікована людина може заразити в середньому 3-4 людини.

 - дотримуйтесь соціальної дистанції в 1 метр.

 - використовуйте захисну маску в місцях великого скупчення людей.

 - слідкуйте за гігієною своїх рук, використовуйте одноразові рукавички або спеціальні антисептики.

 - не торкайтесь забрудненими руками свого обличчя.

Пам’ятайте! Більшість людей (до 85%) переносять COVID-19 в легкій формі або навіть без симптомів, але перебіг захворювання не впливає на ризик  передачі вірусу оточуючим людям. Тому навіть здорова, на перший погляд, людина може стати джерелом інфікування (соціальна дистанція актуальна в будь-яких випадках).

COVID-19 може вижити тільки в організмі людини. Якщо обірвати ланцюг передачі вірусу від людини до людини, епідемія відступить.

 - прислухайтесь до свого організму. При виявленні у себе симптомів необхідно залишатись вдома та зателефонувати своєму сімейному лікарю.

 - не відмовляйте у допомозі тим, хто знаходиться на самоізоляції. Пропонуйте їм свою допомогу. Наприклад, у доставці продуктів харчування або ліків, тощо. Підтримайте їх по телефону.

Не треба «чіпляти» ярлики на тих, хто зіткнувся з COVID-19. Як показує всесвітній досвід , стигми тільки сприяють розповсюдженню епідемії. Тому що людина, яка стикається з коронавірусом, боїться осуди та замикається у собі, не звертається за медичною допомогою, самостійно приймає ліки та продовжує спілкуватись з оточуючими, розповсюджуючи інфекцію.

 - не забувайте про позитивний настрій та не панікуйте, адже страх - негативно впливає на здоров’я!

Отже, взаємодія медицини, епідеміологів, місцевої влади та кожної людини окремо, прояви співчуття до тих, хто захворів, дотримання усіх умов карантину та самоізоляції дадуть найкращі результати. Будьте здоровими!

З повагою, сімейний лікар Визирської амбулаторії Ганна Масленнікова

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь