Визирська громада

Одеська область, Одеський район

УВАГА! ПТАШИНИЙ ГРИП!

Дата: 16.02.2021 08:47
Кількість переглядів: 411

Для мінімізації ризиків занесення грипу птиці в птахогосподарства власники птиці повинні забезпечувати виконання вимог, передбачених в Інструкції з профілактики та ліквідації грипу птиці та «Ветеринарно-санітарних правил для птахівницьких господарств і вимог до їх проектування», затверджених наказом Головного державного інспектора ветеринарної медицини України від 03.07.2001 № 53, зареєстрованим в Міністерстві юстиції України 05.07.2001№ 565/5756;

Для мінімізації ризиків занесення грипу птиці в особисті селянські господарства власники птиці повинні забезпечувати виконання «Ветеринарно – санітарних вимог утримання птиці в особистих селянських господарствах», затверджених наказом Державного департаменту ветеринарної медицини України від 19.12.2006 № 100, зареєстрованим в Міністерстві юстиції України 19.12.2007 № 42/13309, які передбачають мінімальні стандарти біобезпеки, яких повинні дотримуватись власники птиці в особистих селянських господарствах, рекомендації до утримання птиці, комплектації своїх господарств птицею, а також вимоги, які повинні виконувати власники птиці з метою попередження занесення гостроінфекційних хвороб птиці.

Зокрема:

На час міграції диких птахів домашню птицю слід тримати ізольовано, у закритих приміщеннях або вольєрах, не допускати її вигул на гуртових пасовищах, ставках, річках та інших водоймищах, що унеможливить контакт з дикою перелітною та синантропною птицею (горобці, ворони, голуби тощо). У місцях перебування дикої птиці під час міграції забороняється продаж продукції птахівництва, кормів. При виявленні трупів загиблої птиці негайно повідомляти державні установи ветеринарної медицини. При підозрі захворювання чи загибелі птиці необхідно звертатися до спеціаліста ветеринарної медицини.

У загрозливій зоні щодо спалаху серед птиці, інфекційних захворювань (грип птиці, хвороба Ньюкасла тощо) необхідно проводити такі ветеринарно-санітарні заходи:

при вході у приміщення (вольєр) необхідно обладнати дезкилимки та щоденно їх заливати дезрозчином;

щоденно проводити клінічний огляд птиці;

птицю утримувати ізольовано (у закритих приміщеннях, критих вольєрах тощо);

не допускати вільного вигулу на вигонах, водоймищах тощо;

не допускати контакту домашньої птиці з синантропною та особливо з дикою перелітною птицею;

проводити ретельну очистку пташника (2-3 рази на тиждень), побілку стін та сідал;

інформувати негайно державні установи ветеринарної медицини про захворювання птиці, її загибель (вимушений забій) або невластиву поведінку.

Які заходи застосовуються при ліквідації грипу птиці?

З метою координації дій з локалізації та ліквідації спалахів грипу птиці в усіх уражених районах, областях проводяться засідання державних надзвичайних протиепізоотичних комісій, рішеннями яких затверджуються заходи з ліквідації захворювання, передбачені Інструкцією з профілактики та ліквідації грипу птиці (http://zakon3.rada.gov.ua/…/…/z1277-11/print1453360923039451), у тому числі заходи з карантину, зонування, стемпінг-ауту, дезінфекції.

З метою проведення зонування встановлюється захисна зона (не менш 3 км) та зони спостереження (не менше 10 км) навколо встановлених осередків захворювання.

Зони встановлюються з урахуванням таких критеріїв:

результати епізоотологічного обстеження;

особливості природних меж;

розташування та віддаленість господарств, чисельність поголів'я птиці;

переміщення та торгівля птицею і продуктами птахівництва;

дотримання особистими селянськими господарствами ветеринарно-санітарних правил.

 

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь