Визирська громада

Одеська область, Одеський район

У Визирській громаді, спільно з науковцями, розробляють Стратегію розвитку ОТГ до 2030 року

Дата: 13.04.2021 15:34
Кількість переглядів: 1216

5 серпня Кабінет Міністрів України затвердив Державну стратегію регіонального розвитку на 2021-2027 роки, проект якої розроблено Мінрегіоном на виконання Закону України «Про засади державної регіональної політики» та Указу Президента України від 20 вересня 2019 р. № 713 «Про невідкладні заходи щодо забезпечення економічного зростання, стимулювання розвитку регіонів та запобігання корупції».

Проект Стратегії було підготовлено у тісній співпраці з Офісом Президента України, центральними та місцевими органами виконавчої влади, асоціаціями органів місцевого самоврядування, проектами та програмами міжнародної технічної допомоги.

На думку Міністра розвитку громад та територій України Олексія Чернишова, агенції регіонального розвитку мають стати спроможними та ефективними інституціями в кожній області.

Що таке Стратегія розвитку громади?

Стратегія – це основний  документ для реалізації соціально-економічного розвитку громади, який визначає напрямок розвитку ОТГ на найближчі роки, є базою для розробки цільових проектів та програм. Потрібен такий документ для досягнення довгострокових цілей розвитку громади, адже він має на меті не лише покращення умов життя населення, а й конкурентоспроможності громади, бо допоможе привернути увагу інвесторів та грантодавців.

Якісне виконання заходів Стратегії можливе, якщо всі або якомога більше членів територіальної громади долучаться до реалізації завдань, передбачених Стратегією та сприятимуть їхньому виконанню. Тільки у такому випадку вдасться досягнути головної мети – принести користь громаді та кожному її мешканцю.

Для чого Стратегія розвитку Визирській громаді?

Стратегія – фундамент Визирської громади. Це структуровані цінності про те, яким ми з вами бачимо наше успішне майбутнє. І чіткий план,  як мрії та бажання втіляться у реальність. Так, місія Визирської територіальної громади – бути гордістю українського Причорномор’я, центром динамічного розвитку Півдня України, його економічним, соціальним і мультикультурним ХАБом, символом незалежної й сильної європейської держави.

Ми живемо у часи, коли саме розвиток громад стає основою розвитку країн і добробуту громадян. Сучасність диктує нові критерії успішності, на перший план виходять не просто розміри громади та її географічне розташування, а й такі критерії, як комфорт, безпека, ринок праці, культурне середовище, умови ведення бізнесу. Громада – це не лише будівлі, дороги, вулиці. Це, перш за все – люди. Тому центральний фокус Стратегії розвитку Визирської ОТГ – людина, створення кращих умов для життя, навчання та роботи кожного жителя.

Як формується Стратегія розвитку Визирської громади?

Згідно з Розпорядженням сільського голови №124/2020-ОД «Про затвердження Положення та складу робочої групи з розробки Стратегічного плану розвитку Визирської сільської об'єднаної територіальної громади» в липні 2020 року була створена робоча група з розробки Стратегічного плану розвитку Визирської сільської об'єднаної територіальної громади.

Наразі робоча група складається з представників виконавчого комітету, депутатів, представників місцевого бізнесу, громадських, молодіжних організацій, фахівців з питань планування розвитку громади (в тому числі - представників навчально-наукових закладів та установ).

У період з грудня 2020 року по березень 2021 року було проведено ряд зустрічей на території старостинських округів. Наприклад, 28 лютого відбулась зустріч з адміністрацією та старостами Визирської ОТГ, 11 березня у селі Кордон відбулася нарада зі старостами, підприємцями та місцевими жителями сіл Кордон, Калинівка та Дмитрівка.

17 березня робоча група провела зустріч  з представниками Любопільського старостинського округу. Мета подібних заходів одна: аналіз наявних проблем малого та середнього бізнесу, жителів округів, обговорення сценарію підготовки Стратегії розвитку громади до 2030 року, структури опитувальних листів та їхня необхідність в системі планування стратегії.

Активну участь у формуванні концепції та аналізі наявних проблем громади беруть громадська організація «Команда розвитку» та Інститут проблем ринку та економіко-екологічних досліджень НАН України.

На даний час, за участю голови робочої групи Токменінова Олександра Павловича, доцента економічних наук, професора, старшого наукового співробітника ІПРЕЕД НАН України Осипова Володимира Миколайовича та інших учасників робочої групи проводиться детальний аналіз опитувальних листів та діагностика ключових проблем громади.

Усі зацікавлені у розвитку Визирської громади, активісти сіл, громадські організації, установи та організації усіх форм власності, хто має чітку та реальну для виконання ідею, можуть надсилати на електронну пошту Визирської сільської ради vizirkarada@ukr.net листи з чітким описом власної ідеї. У темі листа обов’язково вказувати «Для розробки Стратегії розвитку».


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь