Визирська громада

Одеська область, Одеський район

До 35-х роковин Чорнобильської трагедії

Дата: 26.04.2021 16:05
Кількість переглядів: 545

Сьогодні в Україні – сумний день. Рівно 35 років тому відбулися вже відомі всім події, які змінили сотні тисяч життів. 26 квітня 1986 року вибухнув реактор на 4-му енергоблоці Чорнобильської АЕС.

В атмосферу Землі вирвалась хмара радіоактивного пилу. Вітер поніс на північний захід небезпечні радіоактивні ізотопи, які осідали на землю, проникали у воду. За числом потерпілих від аварії Україна займає перше місце серед колишніх республік Радянського Союзу. На долю Білорусі припало близько 60% шкідливих викидів. Потужнии? циклон проніс радіоактивні речовини територіями Литви, Латвіі?, Польщі, Швеціі?, Норвегіі?, Австрії, Фінляндії, Великої Британії, а пізніше – Німеччини, Нідерландів, Бельгіі?.

З 1986 до 2000 року продовжували працювати 1, 2, 3 реактори, після чого станція перейшла у тривалий режим зняття з експлуатації. Над об’єктом «Укриття» та зруйнованим 4-м реактором встановлена унікальна захисна арка – Новий Безпечний Конфайнмент вартістю понад 1,5 млрд. євро. Він був побудований коштами 43 країн-донорів протягом 10 років та може експлуатуватися 100 років. Це дозволило значно підвищити рівень безпеки та створити умови для подальших робіт з демонтажу зруйнованого реактора.

На заповідній території у понад 230 тисяч гектарів не можлива будь-яка промислова діяльність та проживання. Це місце для розвитку та розквіту дикої природи, яка поглинає наслідки діяльності людини. У заповіднику живуть 400 видів тварин, з яких 75 червонокнижних, а також більше 1 000 видів рослин, наявні 200 історичних пам’яток.

Визирська громада свято шанує подвиг тих, хто намагався захистити людство від «мирного атома». Враховуючи карантинні обмеження, у бібліотеках громади організовано тематичні виставки, відвідати які може кожен бажаючий.

Зазначимо, що на території Визирської громади проживає 9 осіб, котрі мають статус "ліквідатора наслідків аварії". Ми бажаємо їм міцного здоров’я, наснаги, злагоди у сім’ях та мирного неба над головами! 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь