Визирська громада

Одеська область, Одеський район

«БИТВА ЗА ВРОЖАЙ» У ВЕСНЯНОМУ ПОЛІ ОДЕЩИНИ

Дата: 12.04.2022 13:14
Кількість переглядів: 204

На хід весняної посівної кампанії зазвичай впливає погода, ціни на засоби захисту рослин, пальне, насіння та наявність обігових коштів у аграріїв. Сьогодні до цих чинників додались війна зі всіма її проявами. Проте, не зважаючи на тяжку ситуацію в країні, аграрії Одещини вийшли у поля, бо розуміють, що сьогодні на їх плечах продовольча безпека всієї області. Одеські фермери роблять все для того, щоб весняна посівна відбулася в максимально можливому масштабі.
«Блокада морських шляхів, бронювання працівників і ще багато різних чинників, які б у інші часи особливо не заважали нашим одеським аграріям працювати і знаходити вихід навіть у критичних ситуаціях, встали на заваді для проведення посівної. Але розпач перших днів війни змінився твердим розумінням, що потрібно сіяти, інакше буде голод. І тоді наші аграрії відкрили справжній аграрний фронт!» - говорить директор Департаменту аграрної політики, продовольства та земельних відносин Одеської обласної військової адміністрації Алла Стоянова.
Одеськими сільгосппідприємствами ще восени минулого року під врожай 2022 року посіяно 983 тисячі гектар озимих (озима пшениця та озимий ячмінь) і 187 тисяч ріпаку.
На початок квітня Одещина увійшла у ТОП-3 області за кількістю засіяних площ, бо план роботи у цьогорічному весняному полі для одеських аграріїв становить 757 тисяч гектар. Вже завершено повністю посів ярого ячменю (50 тисяч гектар), гороху (19 000 га), вівса (2 000 га), ярої пшениці (5000 га).
За інформацією Департаменту аграрної політики, продовольства та земельних відносин Одеської обласної військової адміністрації в регіоні, у 2022 році, буде значно збільшено площі посівів гречки до 10 000 гектар та рису до 5000 га.
«Основна продовольча культура - озима пшениця засіяна на площі 550 тисяч гектарів. Стан посівів - задовільний. Найбільше посіяли в Подільському, Березівському, Білгород-Дністровському та Болградському районах – 86,9 тисяч гектар, 86 300 га, 72 700 і 70 700 гектар відповідно» - повідомила директор Департаменту Алла Стоянова під час селекторної наради, яку провів Начальник Одеської ОВА Максим Марченко.
За інформацією фермерів, цьогорічна весняна посівна характеризується зростанням цін на добрива через обмежений імпорт та перебої із роботою вітчизняних заводів. Вплине на собівартості кінцевої зернової продукції і збільшення вартості дизпалива.
«На проведення весняного комплексу польових робіт необхідно 147 тисяч добрив; 1 235 000 тонн засобів захисту рослин; 31,9 тисяч тонн дизельного пального та 6,2 тисяч тонн бензину. Роботи в полях обійдуться аграріям у суму майже в 13 млрд. грн. В середньому на кожний гектар ріллі планується витратити більше 7 тисяч гривень» - говорить Алла Стоянова.
Ще одна проблема, якою запам’ятається посівна 2022 року – це заблоковані порти, через які спинилися експортні продажі зернових. Відсутність цього сполучення із зовнішнім світом заблокувала на елеваторах багато агропродукції. Тому трейдери перестали купляти залишки і відповідно проблема, що постала з вивозом зерна різних культур, яке залишилось із минулорічного врожаю, породжує нову проблему – відсутність обігових коштів на термінову закупівлю насіння.
Наприклад, прогнозовані площі посіву ключової олійної культури, соняшнику - 440 тисяч гектар. Але на разі, через відсутність обігових коштів і велику закредитованість аграріїв, постає проблема щодо закупівлі насіння. Це тим самим може поставити під ризик засів усіх запланованих площ.
Кукурудзу на зерно посіють на площі 150 тисяч гектар.
«У зв’язку з обмеженням імпорту постала проблема забезпеченості і насінням кукурудзи. Але частково це питання вирішено Департаментом аграрної політики, продовольства та земельних відносин Одеської обласної військової адміністрації. Одещина отримає гуманітарну допомогу 3 тисяч посівних одиниць, які будуть розподілені між підприємствами площею в обробітку до 500 га, і не більше 100 посівних одиниць на одне підприємство» - повідомляє Алла Стоянова.
Ті ж аграрії, які мали змогу закупитись насінням, пальним та засобами захисту рослин, до початку війни, не мають суттєвих проблем із посівною і не змінюють структуру посівів. Роботи йдуть в строк і за планом.
Сприяє працювати в полях аграріям і погода, проте гостро стоїть проблема відсутності ефективних опадів і відповідної вологи в посівному шарі ґрунту.
Фото без опису

« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь