Визирська громада

Одеська область, Одеський район

Правила пожежної безпеки у весняно-літній період

Дата: 14.04.2022 11:03
Кількість переглядів: 410

На території Одеської області та Одеського району стрімко збільшується ріст пожеж в природних екосистемах. Станом на 22.03.2022 року сталось 906 загорань сухої рослинності в природних екосистемах.

Небезпечним чинником пожеж у весняно-літній період є спалювання сухої трави уздовж доріг, лісосмуг та на відкритих територіях, через які проходять високовольтні лінії електропередач, поблизу лісових масивів, газопроводів.

У населених пунктів спалювання сухої трави або листя на присадибних ділянках може перерости у неконтрольоване горіння. Це загрожує знищенню будівель і споруд житлового сектору.  Крім того, погіршення видимості на автодорогах через дим від таких багать може стати-причиною дорожньо-транспортних пригод . Під час спалювання сухої трави, сухих гілок, сміття за умов сухої та вітряної погоди призводить до того, що вогонь виходить з під контролю та переростає у великомаштабні пожежі.  Особливо на відкритій місцевості, де швидкість поширення вогню надзвичайно велика.

Екологи наголошують про велику шкоду випалювання сухої трави.

Спалювання листя призводить до руйнації ґрунтового покриву, адже вигорають рослинні залишки, гинуть ґрунтоутворюючі мікроорганізми. До складу диму від спалювання сухої рослинності та її залишків входять пил, окиси азоту, чадний газ, важкі метали і низка канцерогенних сполук. Крім того, з димом у повітря вивільняються діоксини - одні з найбільш отруйних для людини речовин. Все це, значно впливає на стан здоров'я людини, а саме: сприяє збільшенню кількості запальних захворювань органів дихання й очей, захворювань серцево-судинної системи.

Заборонено розводити багаття у рекреаційних зонах (крім спеціально облаштованих місць і обладнаних територій зеленого відпочинку).

Окремо, наголошуємо про те, що спалювання сухої рослинності та чагарників під час воєнного стану в країні може розцінюватися, як акт диверсії.

Також, інформуємо, що відповідно чинного законодавства в Україні, фіксація вчинених дій стосовно порушення пожежної безпеки в природних екосистемах та уздовж транспортних магістралей, узбіч тягне за собою накладення штрафу, або кримінальну відповідальність. 

То ж, зважаючи на небезпеку, яку становлять вищезазначені загоряння, рекомендуємо суворо дотримуватися правил пожежної безпеки та не провокувати пожежі у природних екосистемах шляхом випалювання сухої рослинності.

Фото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь