Визирська громада

Одеська область, Одеський район

ЯК САМОСТІЙНО СПЛАТИТИ СТРАХОВІ ВНЕСКИ

Дата: 16.11.2023 08:38
Кількість переглядів: 142

ГФото без описуоловне  управління  Пенсійного  фонду  України  в  Одеській  області  нагадує, що якщо не вистачає страхового стажу для отримання права на пенсію, страхові внески можуть бути сплачені самостійно.

По-перше,  якщо сума сплачених за відповідний місяць  є меншою, ніж мінімальний страховий внесок, цей період (згідно ст. 24 Закону України «Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування» у редакції від 15.02.202 № 2040-ІХ) зараховується до страхового стажу як повний місяць за умови здійснення  доплати, таким чином, щоб загальна сума сплачених коштів за відповідний місяць була не меншою, ніж мінімальний страховий внесок. Для оформлення доплати до мінімального страхового внеску необхідно звернутися до Головного управління Пенсійного фонду України в Одеській області та надати заяву за встановленою формою.

По-друге, якщо людина не працює офіційно, до страхового стажу для обчислення розміру пенсії можливо зарахувати періоди, за які страхові внески сплачені самостійно, згідно з договором про добровільну участь у системі загальнообов’язкового державного соціального страхування. Порядок укладення договору врегульовано  Законом України «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне страхування» від 08.07.2010 № 2464-VІ.  Законом № 2464 визначено категорію платників, які мають право на добровільну сплату єдиного внеску. Для заключення договору про добровільну участь у системі загальнообов’язкового державного соціального страхування необхідно звернутись до територіального органу Державної податкової служби України.

В третє, договором  може бути передбачена одноразова сплата  єдиного внеску за попередні періоди, в яких особа не підлягала загальнообов’язковому державному соціальному страхуванню. Сума сплаченого єдиного внеску за кожен місяць такого періоду не може бути меншою за мінімальний страховий внесок на дату укладення договору, помножений на коефіцієнт 2. Для заключення договору про добровільну участь у системі загальнообов’язкового державного соціального страхування за попередні періоди необхідно також  звернутись до територіального органу Державної податкової служби України.

В той же час 4 грудня 2022 року набув чинності Закон України від 04.11.2022                              № 2734 - IX “Про внесення змін до деяких законів України щодо спрощення механізму участі у загальнообов'язковому державному пенсійному страхуванні”, яким внесені зміни і доповнення до Законів України “Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування” та “Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування”.

 Закон передбачає можливість кожного працездатного українця старше 16 років, який ще не є пенсіонером, впливати на свою майбутню пенсію шляхом добровільної сплати страхових внесків. Якщо він сам не може, за нього можуть платити треті особи. Для цього треба: авторизуватися завдяки КЕП, електронної системи ідентифікації “Bank ID”, іншого засобу ідентифікації, на Єдиному держпорталі електронних послуг (Дія) або вебпорталі електронних послуг Пенсійного фонду. В електронній формі укласти відповідний договір з Пенсійним фондом України. Розмір страхових внесків, періодичність і строки їх сплати людина визначає самостійно.

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь