Визирська громада

Одеська область, Одеський район

Відключення електроенергії: як убезпечити себе на дорозі в темний час доби

Дата: 09.12.2022 10:29
Кількість переглядів: 191

Фото без опису

Через постійні ураження ворогом енергетичної інфраструктури, в Україні запроваджено режим економії електроенергії. Уже майже місяць із настанням темної пори доби українські міста частково занурюються у темряву. Зменшення рівня міського освітлення, а також масове відключення світлофорів, суттєво впливають на безпеку дорожнього руху і збільшення кількості аварій. На жаль, більшість ДТП відбувається за участі пішоходів, адже їх майже не видно на дорозі.

Світлий одяг

Найпростіша порада, яку надають працівники поліції для учасників дорожнього руху – це вдягати світлий одяг.

Слід розуміти, що чим світліший одяг ви маєте, тим краще вас видно на дорозі. Пішоходів у темному одязі водії бачать приблизно лише за 20 м, а у світлому та яскравому – за 50-60 м від автомобіля.

Видимість на дорозі в різному одязі

Світловідбивні елементи

Щоб стати більш помітним для інших учасників руху, використовуйте світло відбивні елементи. Вони допомагають збільшити видимість аж до 130-ти метрів.

Флікери є різних видів. Найпростіші з них - це маленькі брелоки, які можна повісити на кишені або сумочки.

Флікери

"Чим нижче розміщені флікери, тим краще їх видно для водіїв. Дуже важко помітити пішохода у темному одязі тим паче, коли негода чи вимкнене вуличне освітлення. Люди, а це стосується, як дітей, так і дорослих – мають бути відповідальні і зобов'язані у темну пору доби носити світловідбивальні елементи. Чим більше їх, тим краще. Чіпляйте флікери з різних сторін: на рюкзак, браслет на руку, на ногу. Дбайте про свою безпеку", - повідомляють у патрульній поліції.

У магазинах сьогодні можна знайти й спеціальні світловідбивальні браслети, які можна прикріпити до вашого одягу та убезпечити себе на дорозі.

Світловідбиваючі браслети

Щоб бути точно упевненим, що вас помітять на дорозі, українські підприємці пропонують купувати світловідбивні вставки для одягу.

Світловідбивальний ремінь

"Застосовувати світловідбивальні елементи варто на верхній частині тулуба, особливо, що стосується дітей, – це в обов'язковому порядку. Такі елементи варто почепити на голову або верхню частину тулуба. Тобто, на той рівень, який видимий водієві", – говорять поліцейські.

Якщо так вийшло, що ви опинились на дорозі в темному одязі без додаткових світловідбивальних елементів, дотримуйтесь таких правил:

  • будьте дуже уважними на дорозі, завжди переконуйтесь в безпеці своїх дій;
  • переходьте проїжджу частину у встановлених місцях;
  • підсвічуйте дорогу ліхтариком;
  • перш ніж іти, переконайтесь, що водій вас побачив;
  • відмовтесь від використання навушників на вулиці;
  • не відволікайтесь на телефон.

Велосипедистам

Велосипедистам як пішоходам варто подбати про себе та підготуватись до поїздки в темну пору доби. Зокрема, велосипедисти мають одягати помітний світлий одяг, по-можливості з світловідбивальними елементами. Окрім цього варто подбати і про свій транспорт. Будь-який велосипед має бути обладнаний світловідбивачами:

  • спереду - білого кольору;
  • позаду - червоного;
  • по бокам - помаранчевого кольору.

До того ж на велосипеді має бути дзвінок, а в умовах недостатньої видимості - ліхтарик/фара.

Як має бути обладнаний велосипедЯк 

Для пухнастих друзів

Правоохоронці закликають громадян для своїх домашніх улюбленців придбати нашийники, що світяться. Адже вони забезпечать видимість вашого чотирилапого друга у темний час доби.

Нашийники, що світяться

Штрафи для пішоходів

У Верховній Раді нещодавно зареєстрували проєкт нового закону. Він передбачає, що пішоходи, які рухаються проїжджою частиною або узбіччям без світлоповертальних елементів на одязі в темну пору доби або в умовах обмеженої видимості, мають сплатити штраф у розмірі 51 гривні (трьох неоподатковуваних мінімумів).

Загалом вимога носити світловідбиваючі елементи пішоходам з'явилась ще у 2020 році, проте досі не було передбачено відповідальності для порушників. Тому громадяни часто ігноруюють дану вимогу.

Поради пішоходам

А що водії?

На темних ділянках дороги про безпеку мають дбати як пішоходи, так і водії. Якщо від пішохода вимагається зробити себе помітним водієві, то водій має не лише пильно дивитися, але і дотримуватися безпечної швидкості. До того ж не допустимої, а саме безпечної. Чим темніше – тим повільніше він має їхати.

Нагадуємо про обов'язки водіїв:

  • водій транспортного засобу, що наближається до пішохідного переходу, на якому перебувають пішоходи, повинен зменшити швидкість, а в разі потреби зупинитися, щоб дати дорогу пішоходам, для яких може бути створена перешкода чи небезпека;
  • на регульованих пішохідних переходах і перехрестях при сигналі світлофора чи регулювальника, що дозволяє рух, водій повинен дати дорогу пішоходам, які закінчують перехід проїзної частини;
  • проїжджаючи повз пішоходів, які не встигли закінчити перехід проїзної частини і вимушено перебувають на острівці безпеки або лінії, що розділяє транспортні потоки протилежних напрямків, водії повинні дотримувати безпечного інтервалу;
  • забороняється в'їжджати на пішохідний перехід, якщо за ним утворився затор, який змусить водія зупинитися на цьому переході.

Поради водіям

Бережіть себе, одягайте світлі речі, купуйте флікери та будьте котиками!

Будьте котиками-носіть флікери


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь