Визирська громада

Одеська область, Одеський район

Інформаційне повідомлення про проведення громадського обговорення проєкту рішення Визирської сільської ради «Про затвердження Перспективного плану оптимізації мережі закладів загальної середньої освіти Визирської сільської ради на 2023-2025 роки»

Дата: 05.06.2023 16:45
Кількість переглядів: 74

Організатор громадського обговорення

Визирська сільська рада, відділ освіти, молоді та спорту Визирської сільської ради

Мета проведення громадського обговорення

Врахування думки мешканців Визирської сільської територіальної громади щодо зміни типу, реорганізації закладів загальної середньої освіти на території громади.

Назва питання винесеного на обговорення

Проєкту рішення Визирської сільської ради «Про затвердження Перспективного плану оптимізації мережі закладів загальної середньої освіти Визирської сільської ради на 2023-2025 роки».

Нормативне забезпечення

З прийняттям та вступом в дію Закону України від 16.01.2020 № 463-IX «Про повну загальну середню освіту» з’явилось законодавче підґрунтя для реформування системи загальної середньої освіти, що має сприяти підвищенню якості освіти та освітньої діяльності, істотному зростанню інтелектуального та культурного потенціалу суспільства та особистості.

У вищезазначеному Законі відсутні терміни «І ступінь», «І-II ступені», «І-III ступені» закладів освіти. Натомість статтею 35 Закону України «Про повну загальну середню освіту» визначено типи закладів освіти, що забезпечують здобуття повної загальної середньої освіти на певному рівні:

початкова школа, що забезпечує здобуття початкової освіти;

гімназія, що забезпечує здобуття базової середньої освіти;

ліцей, що забезпечує здобуття профільної середньої освіти.

Зважаючи на необхідність вдосконалення окремих положень законодавства, прийнято Закон України «Про внесення змін до деяких законів України щодо вдосконалення механізмів формування мережі ліцеїв для запровадження якісної профільної середньої освіти», що набрав чинності 08.08.2021 року. Згідно зі змінами до законодавства, продовжено перехідний період для трансформації, оптимізації мережі закладів освіти та строки впорядкування документів закладів загальної середньої освіти, а саме:

  • рекомендовано засновникам закладів освіти, що забезпечують здобуття повної загальної середньої освіти, до 01 вересня 2027 року привести установчі документи закладів освіти у відповідність із цим Законом, врахувавши строки набрання чинності окремими положеннями цього Закону.

Статтею 19 Конституції України передбачено, що органи державної влади та органи місцевого самоврядування, їх посадові особи зобов'язані діяти лише на підставі, в межах повноважень та у спосіб, що передбачені Конституцією та законами України.

Частиною 1 статті 143 Конституції України передбачено, що територіальні громади села, селища, міста безпосередньо або через утворені ними органи місцевого самоврядування утворюють, реорганізовують та ліквідовують комунальні підприємства, організації і установи, а також здійснюють контроль за їх діяльністю; вирішують інші питання місцевого значення, віднесені законом до їхньої компетенції».

Пунктом 30 статті 26 Закону України «Про місцеве самоврядування в України» визначено, що до компетенції сільської, селищної, міської ради відноситься - прийняття рішень про створення, ліквідацію, реорганізацію та перепрофілювання підприємств, установ та організацій комунальної власності відповідної територіальної громади.

Відповідно до статті 66 Закону України «Про освіту»  сільські, селищні ради засновують заклади освіти, а також реорганізовують, перепрофільовують (змінюють тип) та ліквідовують їх з урахуванням спеціальних законів.

Згідно зі статтею 32 Закону України «Про повну загальну середню освіту» рішення про утворення, реорганізацію, ліквідацію чи перепрофілювання (зміну типу) закладу загальної середньої освіти приймає засновник (засновники).

Мережа закладів загальної середньої освіти формується відповідно до законодавства з урахуванням соціально-економічної та демографічної ситуації, а також відповідно до культурно-освітніх та інших потреб територіальної громади та /або суспільства.

Враховуючи вищевказані положення, оптимальне функціонування мережі закладів загальної середньої освіти громади повинно виходити з об’єктивно існуючого запиту на освітні послуги.

Дмитрівська гімназія

На початок 2022/2023 навчального року, відповідно до мережі класів та кількості учнів у Дмитрівській гімназії у 9-ти класах навчалося 74 учні.

Середня наповнюваність учнів в початкових  класах на початок року становила 9 учнів, у 5-9-х класах - 7 учнів. У наступні роки наповнюваність класів зменшується до 8 учнів у початковій школі та становитиме 8 учнів у старшій школі (середня наповнюваність класів по громаді – 15 учнів).

 Станом на 01 січня 2023 року в школі навчалося 72 дитини. У 7-му класі навчалося лише 4 дитини.

 Група продовженого дня відсутня.

       При школі працюють гуртки від школи «Народна творчість» (0,5 ставки) та гурток національно-патріотичного спрямування «Сокіл» (Джура) (0,25 ставки) від Комунального закладу позашкільної освіти «Центр дитячої та юнацької творчості.

       Освітній процес в закладі загальної середньої освіти забезпечує 16 педагогічних працівників, з них:

  • спеціалістів з вищою категорією – 4 педагогічних працівника;
  • спеціалістів з першою категорією – 6 педагогічних працівника;
  • спеціалістів з другою категорією – 4 педагогічних працівника;
  • з освітнім рівнем бакалавр – 1 педагог
  • та освітнім рівнем молодший спеціаліст - 1 педагог.

В закладі освіти працює 4 педагога пенсійного віку, 3 вчителя сумісника (за сумісництвом викладаються такі предмети як: географія, українська мова та література, біологія, пізнаємо природу, основи здоров’я).  До школи доїжджають 8 вчителів з  інших населених пунктів. В школі працює 3 вчителя, які викладають три і більше предметів. 6 предметів в закладі освіти викладаються не фахівцями, а саме (образотворче мистецтво, інформатика, трудове навчання, фізика, хімія та математика у 5 класі).

       На даний час в школі є вакансії - директор, вихователь (супроводжуючий дітей), а з нового навчального року - вчитель математики.

       В школі наявні 17,78 педагогічних ставок, на педагогічну ставку припадає 4 учні, а на одного вчителя – 4,5 учні.

       Фактичні витрати на утримання Дмитрівської гімназії у 2022 році склали 7 208 425 гривень, в тому числі на оплату праці – 5 888 792 гривень або 82 %:

  • витрати на оплату праці педагогічного персоналу за рахунок державного бюджету  (субвенції) склали 3 403 696 грн.;
  • витрати на оплату праці педагогічного персоналу за рахунок коштів місцевого бюджету склали 744 024 грн.;
  • витрати на оплату праці обслуговуючого персоналу за рахунок коштів місцевого бюджету склали 1 741 072 грн.

Витрати на 1 дитину  склали  68 562 гривні  на рік (середні по громаді 49,2 тис. грн.), в тому числі витрати на 1 дитину за рахунок  державного бюджету склали  45 996  гривень при розрахунковій нормі МОН 32 292 гривні.

 

Любопільська  гімназія

            На початок 2022/2023 навчального року, відповідно до мережі класів та кількості учнів у Любопільській  гімназії у 8-ми класах навчалося 62 учні. В зв’язку з малою  наповнюваністю 2-го та 3-го класів (по 4 учні), з двох класів утворено один клас  – клас-комплект.

            Середня наповнюваність в початкових  класах на початок навчального року становила 4 учнів, у 5-9-х класах - 8 учнів, у наступні роки - зменшується до 7 учнів. Середня наповнюваність учнів по школі становить 6 учнів.

            Мала наповнюваність у класах спостерігається і в наступні роки (менше п’яти учнів):

  •  по 4 учні у 3, 4 класах – 2023/2024 н.р.;
  •  по 4 учні у  1, 4, 5 класах у 2024/2025 н.р.;
  •  по 4 учні у 1, 2, 5 та 6 класах 2025/2026 н.р.;

          Група продовженого дня відсутня. Гурток еколого-натуралістичного напрямку (0,5 ставки) не працює в зв’язку з вакансією керівника гуртка. Від КЗПО «Центр дитячої та юнацької творчості» працює секція з кікбоксингу.

               Кадровий потенціал. Освітній процес в закладі загальної середньої освіти забезпечує 11 педагогічних працівників, з них:

  • спеціалістів з вищою категорією – 4 педагогічних працівника;
  • спеціалістів з першою категорією – 2 педагогічних працівника;
  • спеціалістів з другою категорією –  1 вчитель;
  • з освітнім рівнем спеціаліст та бакалавр – 2  педагоги
  • та освітнім рівнем молодший спеціаліст - 2 педагоги

   В школі працює 5 педагогів пенсійного віку, 1 вчитель-сумісник (за сумісництвом викладається зарубіжна  література), 5 вчителів, які викладають три і більше предметів. До школи доїжджають 3 вчителя з  інших населених пунктів. Предмети, які викладаються  не фахівцями - фізика, німецька мова, інформатика, трудове навчання,  мистецтво, хімія.

           На даний час в школі наявні вакансії: педагог-організатор, керівник гуртка, вихователь (супроводжуючий дітей). З нового навчального року  школа потребуватиме  вчителів біології та хімії, української мови та літератури.

        В школі 16,44 педагогічних ставок,  на педагогічну ставку припадає 4 учні, на одного вчителя - 6 учнів.

        Фактичні витрати на утримання  Любопільської гімназії у 2022 році склали 4 538 959 гривень, в тому числі на оплату праці– 4 249 397 гривень або 94 %:

  • витрати на оплату праці педагогічного персоналу за рахунок державного бюджету  (субвенції) склали 2 904 842 грн.;
  • витрати на оплату праці педагогічного персоналу за рахунок коштів місцевого бюджету склали 72 403 грн.;
  • витрати на оплату праці обслуговуючого персоналу за рахунок коштів місцевого бюджету склали 1 272 152 грн.

Витрати на 1 дитину  склали  69 830 гривні  на рік (середні по громаді 49,2 тис. грн.), в тому числі витрати на 1 дитину за рахунок  державного бюджету склали  46 852  гривень при розрахунковій нормі МОН 32 292 гривні.

 

Калинівська  гімназія

                     На початок 2022/2023 навчального року, відповідно до мережі класів та кількості учнів у Калинівський гімназії у 9-ти класах навчалося 66 учні. Станом на 01.05.2023 року в школі навчалося 64 дитини.

                Середня наповнюваність в початкових класах та старших класах на початок року становила 7 учнів. У наступні роки середня наповнюваність учнів зменшується від 6 до 5-ти учнів у початковій школі та становитиме 7 учнів у старшій школі.

              В школі працює група продовженого дня (0,5 ставки). 

              Працюють гуртки: (0,5 ст.) від школи «Легкоатлетичний гурток» та від КЗПО «ЦДЮТ» працює краєзнавчий гурток «Знай і люби свій край» (0,5 ставки).

           Кадровий потенціал. Освітній процес в закладі загальної середньої освіти забезпечує 13 педагогічних працівників, з них:

  • спеціалістів з вищою категорією –2 педагогічних працівника;
  • спеціалістів з першою категорією –6 педагогічних працівника;
  • спеціалістів з другою категорією –  1 вчитель;
  • з освітнім рівнем спеціаліст та бакалавр – 3  педагоги;
  • та освітнім рівнем молодший спеціаліст - 1 педагог;

     В школі працює 6 педагогічних працівників пенсійного віку, три вчителя, які  викладають три і більше предметів. Предмети, що викладаються не фахівцями: образотворче мистецтво, фізика, інформатика, історія, англійська мова,  трудове навчання, музичне мистецтво, фізкультура.

        В школі 19,17 педагогічних ставок, на педагогічну ставку припадає 4 учні, на одного вчителя - 5 учнів.

       На послуги з обслуговування, комунальні послуги та інші енергоносії у 2022 році витрачено 369109 грн.

      Видатки на утримання 1 дитини по закладу у 2022 році склали 75693 грн. (у 2021 році – 72412 грн.)  середній показник по громаді 58 006 грн. (2021 році – 82 392грн.)

Обсяг коштів використаний на оплату праці у 2022 році – 5 711 291 грн.:

  • витрати на оплату праці педагогічного персоналу за рахунок субвенції у 2022 році склали 3 572 996 грн.;
  • витрати на оплату праці педагогічного персоналу за рахунок коштів місцевого бюджету у 2022 році склали 295 982 грн.;
  • витрати на оплату праці обслуговуючого персоналу за рахунок коштів місцевого бюджету у 2022 році склали 1 842 313 грн..

Реалізація даного рішення підвищить якісний показник освіти, рівень підготовки здобувачів освіти, вміння учнів набувати навичок спілкування в колективі однолітків, вчитися здобувати лідерські навички, формування у здобувачів освіти стійкої мотивації до кращих результатів у навчанні. Знизиться вартість утримання одного учня, будуть вивільнені кошти для покрашення фінансування освітньої галузі громади.

 

Формат, строк проведення громадського обговорення

Громадське обговорення проводиться з дня оприлюднення зазначеного інформаційного повідомлення і до 06.06.2024.

Отримати консультацію, надати пропозиції та зауваження можна у письмовому вигляді до:

  1. Визирської сільської ради особисто або поштою за адресою: 67543, Одеська обл., Одеський р-н, с. Визирка, вул. Олексія Ставніцера, буд. 56; та на електрону адресу Визирської сільської ради: vizirkarada@ukr.net
  2. Відділ освіти, молоді  та спорту Визирської сільської ради особисто або поштою за адресою: 67541, Одеська обл., Одеський р-н, с. Першотравневе, вул. Миру, 5; та на електронну адресу відділу освіти: voms43187500@ukr.net 

Пропозиції, розповсюджені через соціальні мережі, до уваги братися не будуть.

Місцезнаходження організатора громадського обговорення

67543, Одеська обл., Одеський р-н, с. Визирка, вул. Олексія Ставніцера, буд. 56, e-mail- vizirkarada@ukr.net   

Прізвище та ім’я відповідальної особи: начальник відділу освіти, молоді та спорту Визирської сільської ради – Харламбова Валентина Олександрівна

Строк і спосіб оприлюднення результатів обговорення

Звіт за результатами обговорення буде оприлюднено на офіційних веб-сайтах Визирської сільської ради та відділу освіти, молоді та спорту Визирської сільської ради,  у строки, передбачені чинним законодавством України.

Фото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без опису

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь