Визирська громада

Одеська область, Одеський район

Визирська сільська рада пропонує мешканцям Визирської сільської територіальної громади долучитися до подання пропозицій з питання перейменування села Першотравневе

Дата: 05.12.2023 13:56
Кількість переглядів: 1621

Фото без описуГромадське обговорення відбувається на виконання вимог Закону України «Про засудження та заборону пропаганди російської імперської політики в Україні і деколонізацію топонімії».

Відповідно до Переліку населених пунктів, назви яких містять російську імперську символіку, підготовленого Українським Інститутом Національної Пам’яті, у Визирській сільській територіальній громаді Одеського району Одеської області зазначена назва населеного пункту село Першотравневе, що ідентифікується з «вшануванням» 1 Травня – Міжнародного дня солідарності трудящих, який після встановлення радянської влади є яскравим прикладом масової радянської ідеологічної топонімічної номінації, спрямованої на глорифікацію пролетаріату як гегемона класової боротьби, рушійної сили Жовтневого перевороту 1917 року та майбутньої «світової революції».

Пропозиції щодо перейменування села  Першотравневе подаються у період з 05 грудня 2023 року по 20 грудня 2023 року включно:

1. У письмовій формі із зазначенням прізвища, імені, по-батькові, дати народження та адреси місця реєстрації особи, яка їх подає та обгрунтуванням нової назви населеного пункту:

 - на електронну пошту: vizirkarada@ukr.net

- на поштову адресу: вул. Ставніцера Олексія, 56, с.Визирка,  Одеський район, Одеська область, 67543

2. Шляхом заповнення гугл-форми за посиланням:

  https://docs.google.com/forms/d/1GFWy6EZHE9O-PSzlQ8_GY087AsmA5iLH8ZHCX0KPQRw

3. Шляхом заповнення паперового опитувальника, який буде розповсюджено серед жителів села Першотравневе.

Пропозиції, подані мешканцями села Першотравневе, будуть прийняті до уваги першочергово.

 

Анонімні повідомлення та пропозиції, а також пропозиції, висловлені в будь-який інший спосіб, в тому числі в соціальних мережах,  до розгляду не приймаються!

 

 

 

ІНФОРМАЦІЯ ДО ВІДОМА:

  1. Чому  необхідно перейменувати село Першотравневе?

На виконання Закону України «Про засудження та заборону пропаганди російської імперської політики в Україні і деколонізацію топонімії» Українським Інститутом Національної Пам’яті сформовано Перелік населених пунктів, назви яких містять російську імперську символіку:

Область

Населений пункт

Район області

Територіальна громада

Підстава для перейменування

Примітка/

історична назва

Одеська

101

с. Першотравневе

Одеський

Визирська сільська територіальна громада

«Вшанування» 1 травня як Міжнародного дня солідарності трудящих – після встановлення радянської влади яскравий приклад масової радянської ідеологічної топонімічної номінації, спрямованої на глорифікацію пролетаріату як гегемона класової боротьби, рушійної сили Жовтневого перевороту 1917 р. та майбутньої «світової революції».

 

             

Джерело: https://uinp.gov.ua/dekomunizaciya-ta-reabilitaciya/podolannya-naslidkiv-rusyfikaciyi-ta-totalitaryzmu-v-ukrayini/perelik-nazv-naselenyh-punktiv-yaki-mistyat-symvoliku-rosiyskoyi-imperskoyi-polityky

* До зазначеного переліку увійшли абсолютно всі населені пункти, які містять назву «Першотравневе» і не тільки.

  1. Чи можна Першотравневе перейменувати на Травневе?

Не можна. Кілька територіальних громад України намагалися перейменувати населені пункти з «Першотравневе» на «Травневе», однак Комітет з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування Верховної Ради України не підтримав їх подання. Народні  депутати під час обговорення відзначили, що запропонована назва «Травневе» зберігає приховану вказівку на теперішню назву «Першотравневе».

Джерело: https://www.rada.gov.ua/news/news_kom/241979.html

  1. Перейменування села – це тривалий і дороговартісний процес.

Так, перейменування населеного пункту – дещо тривалий за часом процес, оскільки лише громадське обговорення (а фактично голосування за нову назву) триває не менше 60 календарних днів. Щодо фінансування – даний процес не потребує фінансування взагалі!!!

  1. Що буде, якщо не перейменувати село Першотравневе?

Відповідно до Закону України «Про засудження та заборону пропаганди російської імперської політики в Україні і деколонізацію топонімії», після 27 квітня 2024 року повноваження сільських та селищних рад з цього питання переходять до обласних державних адміністрацій та Верховної Ради України. Тобто, або громада до 27 квітня (а бажано – до 27 січня 2024 року) запропонує свою нову назву населеного пункту, або після 27 квітня це зроблять інші органи влади, можливо і без думки громади.

  1. Перейменували село: що робити громадянам та підприємцям?

Місце реєстрації (так звана «прописка»), штамп у паспорті обов’язково змінювати не потрібно!

По-перше, зміна назви населеного пункту не є зміною місця проживання, а, по-друге, чинним законодавством не передбачено обов’язку змінювати «штамп» у паспорті у зв’язку зі зміною назви села.

Перереєстрація місця проживання особи може відбуватися під час заміни паспорта, вклеювання нових фотокарток, зміни прізвища тощо, тобто коли в особи виникає потреба».

Таким чином, після перейменування села ніхто не мусить бігти до міграційної служби, щоб зробити відмітку про нову адресу.

  1. Треба вносити зміни до документів на житло, нерухомість.

Чинним законодавством не передбачена необхідність внесення змін до документа про право власності на нерухоме майно (свідоцтво про право власності, свідоцтво про право на спадщину, договір купівлі-продажу, дарування тощо) у зв’язку з перейменуванням села, в якому розміщена нерухомість.

Тому документи залишаються чинними й ніхто не має права вимагати їх заміни. Більше того, стаття 19 Конституції України гарантує, що ніхто не може бути примушений робити те, що не передбачено законодавством.

 Водночас, за власною ініціативою або у разі потреби (купівлі-продажу, дарування тощо) власник майна, стосовно якого відбулися зміни в назві вулиці, має право звернутися до органу держреєстрації прав на нерухоме майно із заявою про внесення змін. Під час продажу або іншого відчуження нерухомого майна, ці документи будуть замінюватися за загальною процедурою.

 Зміни до документів про право власності на нерухоме майно необхідно буде вносити лише якщо власник захоче продати, подарувати або передати у спадок свою нерухомість. У такому випадку в документах, які будуть оформлюватися на нового власника, вже буде вказана нова назва. Проте на вартості послуг нотаріуса це не позначатиметься: покупець і продавець платитимуть нотаріусові таку ж суму, як і в тих випадках, коли назва вулиці не змінюється».

  1. Як потрібно діяти підприємцям у зв’язку з перейменуванням?

В разі перейменування населеного пункту, виникає необхідність змін у найменуванні чи відомості про місцезнаходження юридичної особи шляхом внесення відповідних змін до її установчих документів та змін до відомостей про фізичну особу-підприємця, що містяться в Єдиному державному реєстрі юридичних осіб та фізичних осіб.

При цьому суб’єкти підприємницької діяльності  зможуть змінити дані про назву села  і в загальному порядку при внесенні ними чергових змін до своїх установчих документів, пов'язаних зі зміною складу учасників (засновників, власників), структури управління, розміру статутного фонду, зміни видів економічної діяльності тощо.

Щоправда, певних додаткових витрат можуть зазнати ті юридичні особи та фізичні особи-підприємці, які мають бланки і штампи зі старими назвами. Проте, далеко не всі вони мають печатки і штампи, оскільки для багатьох категорій суб’єктів підприємницької діяльності  ці атрибути  не є обов'язковими.

  1. Село перейменували, чи призначать субсидію?

Субсидію отримаєте. Про зміну назви населеного пункту повідомляються всі державні органи, соціальні служби тому вони мають приймати документи як із новими назвами у адресах, так і зі старими. Усі реєстри громадян мають бути приведені у відповідності до нових назв, певний час там паралельно «співіснуватимуть» старі та нові назви. Тому зміна найменування населеного пункту не є підставою для відмови в отриманні субсидії.

 

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь