Визирська громада

Одеська область, Одеський район

Як обміняти електронні документи водія?

Дата: 31.05.2024 12:56
Кількість переглядів: 62

Фото без описуУкраїна — перша країна у світі, де можна використовувати лише електронний документ без виготовлення пластикового бланка. Мова йде про е-посвідчення водія та е-свідоцтво про реєстрацію транспортного засобу, які відображаються у застосунку Дія. Вони є повноцінною альтернативою пластикових документів та дозволяють громадянам не сплачувати за бланкову продукцію. Однак електронні документи дійсні лише на території України. Поки що міжнародне законодавство у сфері дорожнього руху не регулює використання цифрових документів.

Е-посвідчення водія можна отримати у сервісному центрі МВС, або замовити онлайн через застосунок Дія чи Кабінет водія. Е-свідоцтво про реєстрацію транспортного засобу можна отримати у сервісному центрі МВС або у застосунку Дія при перереєстрації авто. Електронні документи містять свої серії та номери та відображаються в електронних реєстрах. 

Часто до сервісних центрів МВС громадяни звертаються з проханням виготовити дублікат електронного документа на бланку. Але такої процедури не передбачено. Для того, аби отримати пластиковий документ, потрібно обміняти електронний.

Як обміняти е-посвідчення водія?

Замовити обмін посвідчення водія в Україні можливо трьома способами: 

Аби обміняти електронне водійське посвідчення на пластикове у сервісному центрі МВС, потрібно мати при собі паспорт з відміткою про місце реєстрації проживання, довідку про реєстраційний номер облікової картки платника податків, пред’явити посвідчення в Дії та оплатити послугу обміну посвідчення та вартість бланка. Це вартуватиме орієнтовно 572 гривні. Після обміну буде виданий документ з новим номером та серією.   

Як обміняти е-свідоцтво про реєстрацію транспортного засобу?

Часто при перереєстрації авто в Дії громадяни замовляють електронне свідоцтво про реєстрацію транспортного засобу без виготовлення на пластиковому бланку. Аби його обміняти на пластикове, потрібно звернутися до будь-якого зручного сервісного центру МВС, взяти талон на перереєстрацію транспортного засобу та оформити нове свідоцтво. Для отримання послуги потрібні такі документи: паспорт з відміткою про місце реєстрації проживання, довідка про реєстраційний номер облікової картки платника податків, свідоцтво про реєстрацію транспортного засобу в Дії. Також потрібно буде сплатити за послугу перереєстрації та бланкову продукцію — орієнтовна вартість 836 гривень.   

Цифрова держава і зручний державний сервіс — це те, що українці будують навіть під час війни. Головний сервісний центр МВС і надалі працюватиме спільно з Міністерством цифрової трансформації над рішеннями, які дозволять спрощувати отримання державних послуг.

Консультацію щодо послуг сервісних центрів МВС можна отримати за телефоном (044) 290-19-88 або на сторінках Головного сервісного центру МВС в Фейсбук та Інстаграм. Відповіді на найпоширеніші питання та корисну інформацію черпайте на сайті.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій

Зареєструватись можна буде лише після того, як громада підключить на сайт систему електронної ідентифікації. Наразі очікуємо підключення до ID.gov.ua. Вибачте за тимчасові незручності

Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь