Визирська громада

Одеська область, Одеський район

ОБЕРЕЖНО! ПОЧИНАЄ ЦВІСТИ АМБРОЗІЯ

Дата: 26.07.2024 09:27
Кількість переглядів: 63

У більшості регіонів нашої країни у серпні вже зацвітає небезпечний карантинний бур’ян –амброзія полинолиста. Це один з найактивніших алергенів. Цвіте вона дуже довго, яка в тій чи іншій мірі псує життя десяткам тисяч людей і гине тільки з першими заморозками.
Пилок амброзії вважається одним з найактивніших і найнебезпечніших алергенів, відомих у медицині. Жодна інша рослина, навіть знаменитий тополиний пух, не є таким небезпечним. Цілком здорова людина при тривалому перебуванні на місцевості масового цвітіння амброзії може стати алергіком! Якщо проблему ігнорувати, то алергія може перейти в астму, особливо якщо мова йде про дітей.
Симптоми алергії на амброзію полинолисту зазвичай такі ж, як при алергії на будь-який інший пилок трав, кущів або дерев. Симптоми починають розвиватися в тому випадку, якщо людина вдихає повітря з пилком амброзії або її шкіра контактує з квітучою рослиною. Ця карантинна рослина - дуже сильний алерген. У місцях масового цвітіння амброзії для людей, а особливо для дітей, виникає ризик захворювання сінної гарячки, а також трапляються напади бронхіальної астми. Алергія на амброзію не тільки впливає на фізичний стан людини, в перспективі вона може стати причиною підвищеної дратівливості і стомлюваності, депресії, головного болю, безсоння, порушення концентрації уваги тощо.
У зв'язку з неможливістю використання гербіцидів на території населеного пункта, основний спосіб боротьби з амброзією – механічне знищення. На малих ділянках бажано знищувати бур'ян з коренем. Великі ділянки необхідно регулярно скошувати, не допускаючи появи насіння. 
Рецепти «подолання» ворога для власників присадибних ділянок прості: необхідно кілька разів протягом літа його скошувати, щоб рослина не встигала зацвісти. А найкращий варіант - виривати її з корінням. Боротися з цією шкодочинною рослиною потрібно спільними зусиллями.

Головний спеціаліст відділу карантину рослин
ГУ Держпродспоживслужби в Одеській області - Бублик О.В.

Фото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій

Зареєструватись можна буде лише після того, як громада підключить на сайт систему електронної ідентифікації. Наразі очікуємо підключення до ID.gov.ua. Вибачте за тимчасові незручності

Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь