Визирська громада

Одеська область, Одеський район

Права іноземців та осіб без громадянства у сфері праці

Дата: 14.08.2024 11:24
Кількість переглядів: 20

Відповідно до ст. 1 Закону України від 22.09.2011 № 3773-VI «Про правовий статус іноземців та осіб без громадянства» іноземець – це особа, яка не перебуває у громадянстві України і є громадянином (підданим) іншої держави або держав.
Ст. 26 Конституції України визначено, що іноземці та особи без громадянства, що перебувають в Україні на законних підставах, користуються тими самими правами і свободами, а також несуть такі самі обов’язки, як і громадяни України, – за винятками, встановленими Конституцією, законами чи міжнародними договорами України.
Згідно абз.1 ч. 4 ст. 3 Закону України від 05.07.2012 № 5067-VI  «Про зайнятість населення», із змінами, (далі - Закон № 5067-VI) іноземці та особи без громадянства, які постійно проживають в Україні, яких визнано в Україні біженцями, яким надано притулок в Україні, яких визнано особами, що потребують додаткового захисту, яким надано тимчасовий захист, а також ті, що одержали дозвіл на імміграцію в Україну, мають право на зайнятість на підставах і в порядку, встановлених для громадян України.
Абз. 2 ч. 4 ст. 3 Закон № 5067-VI визначено, що «Іноземці та особи без громадянства, які прибули в Україну для працевлаштування на визначений строк, приймаються роботодавцями на роботу на підставі дозволу на застосування праці іноземців та осіб без громадянства, виданого в порядку, визначеному цим Законом, якщо інше не передбачено законами та/або міжнародними договорами України, згода на обов'язковість яких надана Верховною Радою України».
Таким чином, працевлаштування іноземців із правом постійного проживання в Україні здійснюється у загальному порядку. Така особа подає заяву про прийняття на роботу, а також документи, указані в ст. 24 КЗпП.
Тобто, іноземці та особи без громадянства поділяються на тих кому для працевлаштування потрібен дозвіл на працевлаштування і тих хто може працювати без отримання такого дозволу.
Зазначені дозволи видається територіальними органами центрального органу виконавчої влади, що реалізує державну політику у сфері зайнятості населення та трудової міграції (абз. 1 ч. 1 ст. 42 Закону № 5067-VI).
Категорії іноземців та осіб без громадянства для працевлаштування яких необхідно отримати дозвіл, передбачений ст. 42 1 Закону № 5067-VI. Що стосується категорії іноземців та осіб без громадянства працевлаштування яких здійснюється без дозволу, визначений ч. 6 ст. 42 Закону № 5067-VI.

Перелік документів, необхідних для отримання дозволу на застосування праці іноземців та осіб без громадянства, визначений ст. 42 2 Закону № 5067-VI.
Заява та документи для отримання або продовження дії дозволу, внесення змін до дозволу, скасування дозволу подаються до територіального органу Державної служби зайнятості, особисто роботодавцем або його уповноваженою особою у паперовій чи електронній формі.
Звертаємо увагу, що робота іноземця без оформлення дозволу на працевлаштування буде порушенням закону і спричинить адміністративну та/або фінансову відповідальність.
Головний державний інспектор відділу з питань праці Управління інспекційної діяльності в Одеській області Південного міжрегіонального управління Державної служби з питань праці  Людмила МАРТУС

Фото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій

Зареєструватись можна буде лише після того, як громада підключить на сайт систему електронної ідентифікації. Наразі очікуємо підключення до ID.gov.ua. Вибачте за тимчасові незручності

Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь